Historie

De Wijk kent een rijke wielerhistorie. Al in 1956 werden er rondom de Molen in het Reestdorp de eerste wedstrijden verreden. Nog niet op een “echte” wielrenfiets, maar nog op normale tweewielers. Wedstrijden die we hede ten dage een “dikke banden-race” zouden noemen. Toen in 1957, tijdens de tweede, officiële Wielerronde De Wijk bleek, dat het een groot succes was, heeft de toenmalige wielercomité besloten om in 1958 de wedstrijd te gaan organiseren voor (destijds) nieuwelingen en adspiranten. En zo verder!

Vanwege de bestuurlijke verwevenheid met WRV De Peddelaars uit Hoogeveen, werden de wedstrijden in De Wijk in een samenwerking tussen het plaatselijke comité in De Wijk en de hiervoor genoemde wielrenvereniging georganiseerd. Eigenlijk is in deze situatie nog geen verandering gekomen: de samenwerking met De Peddelaars uit Hoogeveen is nog steeds bijzonder prettig te noemen!

In al de jaren na 1956 is de Ronde van de Wijk twee keer niet georganiseerd. In 2001 hield de MKZ-crisis Nederland in de ban en konden – buiten het geplande bezoek van de Koningin aan Drenthe – meerdere wielerwedstrijden, waaronder die in De Wijk, geen doorgang vinden. In het jaar 2007 besloot het toenmalige bestuur (min of meer uit protest) de wedstrijd niet te organiseren, omdat er door de KNWU nog een wedstrijd op 2e paasdag werd toegekend, waar de beste wielrenners moesten starten. Het “statement” van de organisatie in 2007 is door de KNWU goed opgepakt: de 2e Paasdag behoorde aan De Wijk!

Helaas werd er in 2011 besloten om de wielerronde in De Wijk niet meer te organiseren. Het bleek erg lastig om de begroting rond te krijgen en ook op het vlak van vrijwilligers kreeg het toenmalige wielercomité weinig steun. Eind 2012 vond een aantal enthousiaste wielerliefhebbers, dat er aan deze situatie een einde moest komen. Met een historie als in De Wijk moest het toch mogelijk zijn om, weliswaar in een nieuwe “setting”, een wielerwedstrijd te laten verrijden.

Door de jaren heen zijn er diverse toppers aan de start verschenen, in diverse categorieën. Zo lezen we de (illustere) namen van Coen Vermeltfoort, Robert Gesink, Bert-Jan Lindeman, Pim Ligthart, Lieuwe Westra, Tom Veelers, Karsten Kroon, Gert Jacobs, Erik Dekker, Aart Vierhouten, Jan Bols, Rob Harmeling, Jans Koerts, Bennie Groen en Wicher en Jans Vlot kwamen regelmatig voor in de uitslagen. Om nog maar te zwijgen van de deelname van de TVM schaatsploeg onder leiding van superster Sven Kramer!

In 2014 waren we trots en verheugd met een prachtig deelnemersveld in de wedstrijden. Met als glorieuze winnaars bij de Masters Erik Dekker en bij de Dames-elite Julia Soek. In 2015 stonden Meike Uiterwijk Winkel (uit Echten!, nieuwelingen), Eline Oosterwoud (junioren) en Leonie Lubbinge (Elite) uit Drachten op het hoogste treetje.

Om geen renner tekort te willen doen publiceren we hier de uitslagenlijst vanaf 1956 t/m 2010. Met dank aan Lucas Reinds! Bekijkt u de lijst eens rustig, zoek uw favoriet en mijmer terug naar die “goede oude tijd”!